A+ A A-

Va transmitem mai jos Buletinul

Informativ al Uniunii Internationale a Arhitectilor (UIA) pe luna decembrie 2016, iar in atasament o scurta sinteza a acestuia, in limba romana.

Read more...

Uniunea Internationala a Arhitectilor (UIA), care reprezinta 1,3 milioane de arhitecti din intreaga lume, anunta tema Zilei Arhitecturii 2016, care se va celebra pe 3 octombrie 2016: Configurarea unei lumi mai bune.

Confruntata cu multiplicarea si intensificarea provocarilor globale, UIA va pune in evidenta rolul esential al arhitecturii si urbanismului in configurarea unui viitor mai bun si invita toate organizatiile arhitectilor sa se mobilizeze pe 3 octombrie pentru a promova actiunile si solutiile arhitecturale menite sa usureze suferinta umana, sa reduca greutatile planetare si sa amelioreze calitatea vietii.

UIA va sublinia contributia arhitectilor la Crearea unei lumi mai bune in cadrul Conferintei Habitat III (Quito, Ecuador, octombrie 2016) si a Conferintei COP 22 (Marrakesh, Maroc, 7 nov. 2016).

Read more...

Va transmitem alaturat, spre informare, Comunicatul UIA (in l. engleza si l. franceza) privind decizia adoptata de Consiliul UIA in cadrul ultimei sale sedinte (Dar es Salaam, Tanzania, 31 martie-1 aprilie a.c.), conform careia organizarea Congresului Mondial si a Adunarii Generale UIA ar putea avea loc din 2 in 2 ani, nu o data la 3 ani, cum se intampla in prezent.

Consiliul UIA a insarcinat un subcomitet sa studieze toate detaliile implementarii noului ciclu de 2 ani pentru cele 2 evenimente si, daca acest principiu va fi aprobat de Adunarea Generala de la Seoul, Coreea de Sud, din septembrie 2017, el va fi pus in aplicare incepand cu anul 2025.

In consecinta, viitoarele Congrese Mondiale si Adunari Generale UIA vor avea loc, asa cum s-a stabilit deja, la Seoul, Coreea de Sud, in 2017, si la Rio de Janeiro, Brazilia, in 2020. Adunarea Generala de la Rio va examina ofertele primite de la Sectiile Membre pentru organizarea Congresului si Adunarii Generale UIA din anul 2023 si va desemna tara care va gazdui aceste manifestari, dupa care se vor depune oferte pentru Congresul si Adunarea Generala UIA care vor avea loc in anul 2025.

Read more...

Va transmitem alaturat Comunicatele de presa ale Uniunii Internationale a Arhitectilor (UIA), in l. engleza si l. franceza, referitoare la organizarea celui de-al 26-lea Congres mondial UIA, care va avea loc la Seoul, Republica Coreea, in perioada 3-7 septembrie 2017.

Tema congresului este SUFLETUL ORASULUI, avand ca subteme: Cultura-Viitor-Natura.

Prin subiectul Cultura se propune examinarea modalitatii de reactie la fenomenele determinate de diversitatea culturala a oraselor si a rolului arhitecturii in acest proces.

Pe baza subiectului Viitor se va urmari modul in care arhitectura poate sa puna imaginarul, emotia, farmecul si tehnologia in sprijinul vietii cetatii, a populatiei urbane amenintate de pericolele de mediu si de distorsionarea valorilor umane, cauzate de pierderea controlului asupra fenomenelor de densitate a populatiei, fracturi sociale si inechitate a locuirii.

Subtema Natura este menita sa considere urbanismul si arhitectura ca organisme vii, inspirate din legile naturii, chemate sa creeze un spatiu construit care sa nu fie complet diferit de cel natural, incluzand deci spatii verzi, gradini, parcuri naturale sau ”peisaje domestice”.

Teme libere. Exista si posibilitatea de a propune teme libere, diferite de cele 3 sus-mentionate, cu conditia ca acestea sa aiba legatura cu tema principala a congresului,   SUFLETUL ORASULUI, de ex.: pasiuni (arta si pasiune, arta urbana, arhitectura si arta), valori umane (adaptabilitate, vindecare, justitie, echitate, valori comunitare) si altele.  

Cele doua Communicate de presa sunt solicitari de transmitere a unor lucrari de cercetare pe tema principala, Sufletul orasului, precum si a unor prezentari de proiecte arhitecturale (realizate sau doar planificate).

Calendar:

15 iunie 2016: Inceperea inregistrarilor

30 noiembrie 2016: Termen-limita de transmitere a rezumatelor

31 ianuarie 2017: Notificarea acceptarii

31 mai 2017: Termen-limita de transmitere a intregii lucrari (pentru lucrarile de cercetare)

5 iulie 2017: Feed-back privind lucrarea (solicitare a revizuirii - pentru lucrarile de cercetare)

5 august 2017: Termen-limita de transmitere a lucrarii finale (pentru lucrarile de cercetare)

25 august 2017: Termen-limita de expediere a lucrarii/prezentarii.

Inscrierea se face online, in l. engleza.

 

DESCARCATI FISIER PR_contribution_seoul_2017_Papers.pdf

DESCARCATI FISIER PR_contribution_seoul_2017_Design_Works.pdf

DESCARCATI FISIER CP_projet_et_réalisation__seoul_2017__.pdf

DESCARCATI FISIER CP_APPEL_À_CONTRIB_seoul_2017__.pdf

Contact si informatii:

http://www.uia2017seoul.archi

Secretariat Congres UIA 2017 Seoul: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Read more...

 

  • Activitatea UIA și a instituțiilor sale partenere:

 

  • Angajamentul UIA față de schimbările climatice, în cadrul Alianței mondiale pentru clădiri și construire: alianță internațională constituită la Paris, pe 3 decembrie 2015, cu ocazia Zilei construirii, în cadrul COP21, fiind formată din țări, orașe, organizații publice și private din sectorul construcțiilor, care se angajează să pună în practică proiecte ambițioase menite să contribuie la scăderea încălzirii globale cu 2 grade Celsius sau mai mult; mai multe detalii: http://www.uia.archi/en/s-informer/copwad#.VoqFLFJSRgg, http://www.uia.archi/fr/s-informer/copwad;

  • Campusul Urban, Kuching, Malaysia, 24-27 ian. 2016: având ca temă Sănătate și stare de bine: orașul care ne trebuie, va reuni 25 de experți urbaniști care vor analiza aspectele ce fac din oraș un loc al dezvoltării, oferind elementele necesare pentru sănătatea locuitorilor săi: calitatea aerului, spațiile verzi, mobilitatea, patrimoniul și locuințele; se poate participa online pe site-ul conferinței: www.thriveurban.info;

 

Read more...

Va prezentãm Comunicatul de presa al Uniunii Internationale a Arhitectilor (UIA) privind aderarea acesteia la Alianta mondiala pentru cladiri si construire, alaturi de mai multe tari, orase, organisme publice si private din sectorul constructiilor. Alianta va pune in aplicare strategii ambitioase menite sa contribuie la diminuarea incalzirii climatice globale si limitarea ei la maxim 2°C in sectorul constructiilor. Protocolul comun al Aliantei a fost semnat de Presedintele UIA, Esa Mohamed, la Paris, pe 3 decembrie 2015, Ziua construirii, in cadrul COP21.

 

Pentru informatii suplimentare:

Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

GlobalAlliance CP Cor fr

Read more...

Va transmitem alaturat Buletinul Informativ UIA nr. 10/2015, in l. engleza si l. franceza, precum si o sinteza a acestuia, in l. romana.

Read more...
  • posterUIA78 2015
  • Activitatea UIA:

  • Seminar al Grupului UIA Sănătate Publică, Dalian, China, 23-24 mai 2015: având ca temă Sănătatea pentru toți: influențe culturale, populaționale, operaționale și tehnologice, seminarul s-a bucurat de participarea unor arhitecți, urbaniști, cercetători, profesori, manageri de spital, studenți și vorbitori din 16 țări; în paralel, Programul Universitar Global în Arhitectura de Ocrotire a Sănătății, un sub-grup în cadrul Grupului UIA Sănătate Publică, a organizat o reuniune, în care s-au împărtășit informații și experiențe despre arhitectura pentru educația din sănătate și s-au anunțat rezultatele concursului internațional pentru studenți organizat de Grupul UIA Sănătate Publică; rezultatele concursului: http://www.uia-phg.org/#!results/c1bbc;

 

Read more...

·         Programe de Lucru UIA: consolidarea cooperării între  Programul de Lucru UIA Sport și Recreere și Asociația Internațională pentru Facilități Sportive și de Recreere (IAKS), prin elaborarea unei rețele globale performante a arhitecților consacrați proiectării, construcției, modernizării și managementului facilităților sportive și de recreere și participarea membrilor UIA la Congresul Internațional IAKS de la Köln, Germania (27-30 octombrie 2015); mai multe informații despre Programul de Lucru UIA Sport și Recreere: http://www.uia-sport.com.

·         Concursuri Internaționale:

-        Concursul Internațional pentru Tineri Arhitecți din Antalya: concurs anual de idei deschis tinerilor arhitecți din întreaga lume (născuți după anul 1976), în coordonare cu Forumul Tinerilor Arhitecți  și sprijinit de UIA, cu tema Arhitectura fără frontiere: spații educaționale pentru copii; data-limită de înscriere a proiectelor: 2 martie 2015; mai multe informații: http://www.uia.archi/en/participer/concours/9445#.VMdu3Fr0po8.

-         Rezultatele Concursurilor Internaționale pentru cele 4 instituții culturale din Budapesta (Parcul Liget):

Muzeul de Etnografie: Premiul I: Vallet de Martinis DIID (Franța), Premiul II: bFarchitecture (Belgia); Premiul III: Graeme Massie Architects (Marea Britanie - Scoția);

Centrul Muzical Maghiar: Premiul I: Sou Fujimoto Architects (Japonia), Premiul II: ARCVS Projektni biro (Serbia); Premiul III: AVA | Andrea Vattovani, architecture (Austria); 

Muzeul Arhitecturii și Muzeul Fotografiei (care formează un complex unitar): Premiul I: Középülettervezö (Ungaria), Premiul II: Giorgio Santagostino (Italia) și Monica Margarido (Portugalia) de la GSMM architetti, Premiul III: LEAD - Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd. (Hong Kong – Anvers, Belgia); mai multe informații: http://ligetbudapest.org/competition/index.php?page=page&id=106.

·       Premii, distincții:

-      Membri de onoare ai Institutului Regal de Arhitectură din Canada (RAIC): Vassilis Sgoutas, fost președinte UIA, pentru activitatea sa în slujba celor mai defavorizate categorii ale populației și a persoanelor cu dizabilități din întreaga lume; a creat Programul de Lucru UIA Arhitectura pentru Toți și Premiul care-i poartă numele, care recompensează angajamentul arhitecților pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale populațiilor care trăiesc sub limita sărăciei; Zita Coob, antreprenor social și fondator al Fundației Shorefast, care-și propune să revitalizeze  cultura și economia Insulei Fogo din Terra-Nova, Canada; mai multe informații: https://www.raic.org/news/raic-names-2015-honourary-fellows-zita-cobb-and-vassilissgoutas.

-      Mențiune specială a juriului în cadrul Premiilor media pentru arhitectură 2014 din Ungaria: Laszlo Földes, Membru al Consiliului UIA din 2008 până în 2014, pentru proiectul unei locuințe unifamiliale din cărămidă, situată în Pilisborosjenő; mai multe informații: http://www.archdaily.com/544119/the-long-brick-house-foldes-architects/.

-      Premiile Institutului Australian al Arhitecților 2014: ediție dominată de proiecte comunitare (locuințe colective, obiective culturale, educaționale și medicale): Categoria proiecte internaționale: Marra + Yeh architects pentru proiectul Rainforest Shelter din Malaysia; Premiul Jørn Utzon: echipa Denton Corker Marshall pentru Centrul vizitatorilor și de expoziții din Stonehenge, Marea Britanie; mai multe informații:

http://wp.architecture.com.au/news-media/national-architecture-awards-2014-

winners/#sthash.7S5ByYin.ZmJPgf7S.dpbs

·          Evenimente:

-        Congresul Național de arhitectură spaniolă, Madrid, 8-9 mai 2015: are ca temă Pionierii arhitecturii spaniole  moderne: a învăța dintr-un proiect și este dedicat arhitecților născuți la începutul sec. al XX-lea, lucrărilor lor și valorilor pe care le-au transmis; mai multe informații: http://www.alejandrodelasota.org/ii-congreso-nacional-de-arquitectura-2015/

-        Conferința Națională a Institutului American al Arhitecților (AIA), Atlanta, 14-16 mai 2015: va fi dedicată temei Impact și va fi deschisă prin discursul inaugural al fostului președinte american Bill Clinton; mai multe detalii despre conferința AIA 2015: http://convention.aia.org/

-        2015 – Anul arhitecturii irlandeze: serie de evenimente inaugurată la Londra, pe 14 ianuarie 2015, incluzând, printre altele, o expoziție de arhitectură irlandeză care va fi prezentată în cadrul Festivalului de Arhitectură de la Londra din luna iunie a.c., la Bienala de Arhitectură din Chicago, în octombrie, precum și la Bienala  de Arhitectură și Urbanism din Hong Kong și Shenzhen, în noiembrie; mai multe informații: http://www.irishdesign2015.ie

·          Diverse:

-         Alegeri în Secțiile Membre UIA: Philippe Klein, președinte al Consiliului Internațional al Arhitecților Francezi (CIAF); Eljesi Surdulli, președinte al Asociației Arhitecților din Kosovo (AAK) pentru perioada 2015-2017.

-        Bursă de studii Norman Foster: RIBA va oferi 6 000 lire sterline unui student arhitect din orice țară a lumii; câștigătorul își va alege tema de studiu, dar bursa trebuie folosită pentru a finanța o călătorie de studii/cercetare privind modalitățile de asigurare a supraviețuirii orașelor noastre; data-limită de depunere a cererilor: 24 aprilie 2015; mai multe informații: http://www.architecture.com/fosterscholarship

-        Activitatea Fundației Arhitecții de Urgență: 5 ani de reconstrucție în Haiti, materializată în construirea și reabilitarea a 18 facilități medicale, 15 clădiri comunitare, 200 de locuințe, 3 școli și 1 orfelinat; procesul este în desfășurare: se construiesc locuințe în vecinătatea centrelor medicale, o maternitate și o școală; fundația este laureată a Premiului UIA Vassilis Sgoutas 2014; mai multe informații: http://www.archi-urgent.com.

 UIANL0215 1

 UIANL0215 2UIANL0215 3UIANL0215 4UIANL0215 5UIANL0215 6

Read more...

SINTEZĂ BULETIN INFORMATIV UIA NR. 1/2015

I. Evenimente:

·          Congresul Mondial UIA, Seoul, Coreea de Sud, 2017: cu tema „Sufletul oraşului” şi subtemele: cultură, natură şi tehnologie (cele 3 resurse urbane fundamentale), pasiune şi valori (cele 2 dimensiuni umane); interacţiunea celor 5 subteme va pune în evidenţă toate aspectele vieţii urbane şi ale locuirii în oraş, rolul profesioniştilor şi impactul viziunii acestora asupra mediului şi oraşelor viitorului.

·          Târgul Internaţional de Comerţ R+T 2015, Stuttgart, Germania, 24-28 februarie 2015: destinat roletelor, uşilor şi mijloacelor de protecţie solară; UIA, în calitate de partener, oferă intrare gratuită arhitecţilor membri ai Secţiilor sale Membre; o zi specială, 26 februarie 2015, organizată în colaborare cu revista de arhitectură BauNetz şi intitulată Arta proiectării, va fi dedicată arhitecţilor. Mai multe detalii şi solicitarea de înscriere gratuită:

http://www.uia.archi/sites/default/files/RPLUST2015/FR/index.html

http://www.messe-stuttgart.de/r-t/

II. Concursuri internaţionale:

·          Rezultatele Concursului Internaţional UIA pentru Comitetul Internaţional Olimpic din Lauzanne: Premiul I: firma daneză de arhitectură 3XN; au participat 118 echipe de arhitecţi din întreaga lume. Mai multe informaţii:

http://www.olympic.org/news/127th-ioc-session-comes-to-close-in-monaco/242155

·          Concursul Internaţional pentru studenţi organizat de Programul de Lucru UIA Sănătate Publică: studenţii trebuie să proiecteze o unitate mobilă de izolare şi diagnostic sau o unitate de îngrijire şi tratament pentru victimele Ebola sau ale altor boli deosebit de contagioase; scopul concursului este să identifice abordări inovatoare care să contribuie la reducerea răspândirii epidemiilor şi la informarea populaţiei despre impactul tratamentului. Data-limită pentru înscriere: 20 martie 2015. Mai multe informaţii:

http://www.uia-phg.org/#!2015-competition/c1k8q

·          Premiul Internaţional Bienal de Arhitectură Baku 2015: organizat de Ministerul Culturii şi Turismului şi Uniunea Arhitecţilor din Azerbaidjan şi aprobat de UIA; deschis arhitecţilor din întreaga lume, cu premii în valoare totală de 67 000 dolari SUA; premiile se vor atribui pentru obiective realizate, proiecte şi publicaţii; data-limită pentru transmiterea propunerilor: 15 august 2015. Mai multe informaţii:

www.uia.archi

III. Activitatea Secţiilor Membre

1. Premiile acordate de Consiliul Naţional al Arhitecţilor, Urbaniştilor, Arhitecţilor Peisajeri şi Conservatorilor (CNAPPC) din Italia:

·         Arhitectul italian al anului: compania veneţiană Tamassociati Studio (Massimo Lepore, Raul Pantaleo şi Simone Sfriso), pentru punerea în evidenţă a dimensiunii etice a arhitecturii prin soluţii arhitecturale responsabile şi funcţionale, în împrejurări de nenorocire socială şi umană extremă. Mai multe informaţii:

http://www.tamassociati.org

http://www.archifest.sg/2014/

·          Premiul pentru tinere talente în arhitectura italiană din 2014: firmaScape Studio (Ludovica Di Falco, Francesco Marinelli, Paolo Mezzalama şi Alessandro Cambi). Mai multe informaţii:

http://www.scape.it/#Index

·          Premiul Sirica pentru profesionişti începători: dedicat fostului preşedinte al CNAPPC şi destinat tinerilor arhitecţi până în 30 ani: proiectul de cercetarePeisaje în mişcare al arh.Maria Bruna Pisciotta, René Soleti şi Valentina Spataro de Matera. Mai multe informaţii:

http://festadellarchitetto.awn.it/vincitori.php.

2. Campania Institutului American al Arhitecţilor (AIA) de promovare a arhitecţilor şi a profesiei:  cu o durată de 3 ani, îşi propune să sporească conştientizarea publicăfaţă de arhitecţi şi activitatea acestora şi se bazează pe comunicarea prin reţelele principale de socializare de pe internet (Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram).

IV. Medalii, distincţii

·          Medalia de Aur 2015 a Institutului American al Arhitecţilor (AIA): Moshe Safdie, arhitect născut în Israel, cu cetăţenie americană şi canadiană, pentru abordarea sa cuprinzătoare şi umană în proiectarea spaţiilor publice şi culturale din întreaga lume.

·          Panfglima Setia Mahkota, Ordinul de Loialitate faţă de Coroană, acordat de M.S. Regele Malaysiei: Esa Mohamed, Preşedintele UIA, originar din Malaysia.

·          Includerea pe pagina de internet 500 de zile, 500 de moduri, care aduce un omagiu voluntarilor internaţionali pentru contribuţia lor la atingerea obiectivelor ONU de dezvoltare din acest mileniu: Joseph Kwan, arhitect din Hong Kong, pentru contribuţia sa la proiectarea universală şi accesibilitate din Hong Kong, Asia şi zona Pacificului; i s-a acordat şi Premiul I  pentru Voluntariat Bauhinia Leadership 2011, pentru remarcabila sa activitate de voluntariat. Mai multe informaţii pe pagina care-i este consacrată pe web-site-ul 500 de zile, 500 de moduri:

http://500ways.org/2014/11/27/building-an-inclusive-society/

·          Medalia Pierre de Coubertin a Comitetului Internaţional Olimpic (CIO): Geraint John, consilier al biroului de proiectare „Populous”, care a participat la construcţia stadioanelor olimpice din Sydney, Londra şi Soci, arhitect şef şi director al unităţii tehnice a Consiliului Britanic al Sporturilor, pentru devotamentul şi angajarea sa faţă de valorile CIO.

eLI01 2015 1

eLI01 2015 2

eLI01 2015 3

eLI01 2015 4

eLI01 2015 5

Read more...

Untitled

INFORMARE cu privire la situaţia actuală a unor profesii liberale din Uniunea Europeană, precum şi alte aspecte legate de activitatea acestora

1). Evoluţia profesiei de arhitect în Spania şi provocările cu care se confruntă

 

    Ca şi în cazul avocaţilor sau jurnaliştilor, numărul arhitecţilor în Spania a crescut constant pe parcursul anilor, pornind de la 3.600 în anii ’70 la 60.000 în prezent.

   Acest fapt a cauzat, în mod firesc, schimbări care nu puteau să fie evitate în cadrul profesiei şi a condus la necesitatea reformării ei.

   În pofida faptului că au o diplomă universitară, doar 24% din arhitecţii spanioli câştigă mai mult de 1.000 EURO pe lună. Această profesie, rezervată odată claselor superioare, s – a deschis de – a lungul anilor clasei de mijloc. Un reprezentant al profesiei a precizat că „arhitecţii trec prin aceleaşi transformări ca şi medicii atunci când a fost înfiinţat sistemul public de sănătate. În perioada anterioară, medicii erau remuneraţi cu generozitate de către pacienţii lor şi se bucurau de o anumită poziţie de prestigiu. Dintr – o dată ei au început să fie plătiţi de către stat, fapt ce a condus la pierderea avantajelor şi la schimbarea relaţiei lor cu cetăţenii ”.

    În prezent, arhitecţii se confruntă cu o schimbare similară. Uneori criza reprezintă o oportunitate pentru schimbare. Un alt reprezentant al profesiei sugerează ca studenţii şi universităţile să acţioneze pentru a deschide calea spre noi specializări, mai ales în ceea ce priveşte transformarea. Din păcate, în prezent, nu toţi arhitecţii au posibilitatea să lucreze în domeniile lor proprii şi anume să ştie să întocmească proiecte şi să le realizeze.

    Acest lucru deschide calea unor domenii încă neexplorate cum ar fi redefinirea spaţiului şi reutilizarea unor materiale. Un număr mic de arhitecţi au decis să renunţe la cariera clasică de arhitectură şi au optat pentru inginerie furnizând foştilor colegi de facultate sisteme de construcţii pentru fundaţii şi faţade care răspund mai bine cerinţelor arhitecţilor.

     Un alt domeniu îl reprezintă promovarea unei noi maniere de a concepe urbanismul. În opoziţie cu practicile obişnuite privind proiectele de urbanism, noua concepţie presupune adunarea la aceeaşi masă a câtorva responsabili politici şi a unor birouri de arhitectură pentru a elabora noile proiecte. Plecând de la ideea că oraşul este un loc aparţinând fiecăruia dintre locuitorii săi, decizia de construire sau de renovare nu ar trebui să fie luată fără a consulta, în prealabil, toţi cetăţenii interesaţi.

    Pentru a se putea realiza acest scop, se propune înfiinţarea unei asociaţii care să includă toate părţile interesate în proiectele de urbanism şi care să conducă la un compromis, luându – se în calcul opinia fiecăruia.

   În prezent, nu se ştie unde va duce procesul de reinventare. Un lucru este cert şi anume ca arhitecţii caută să răspundă unei cereri sociale pe care au neglijat – o înainte.

 

2) Uniunea Naţională a Profesiilor Liberale din Franţa - UNAPL realizează un nou studiu  privind profesiile liberale

 

     Cu o lună înainte de alegerile locale din Franţa, Uniunea Naţională a Profesiilor Liberale din Franţa – UNAPL a hotărât să realizeze un studiu naţional referitor la profesiile liberale pe care să- l folosească pentru a interpela candidaţii  cu privire la aşteptările profesioniştilor liberali.

    Perspectivele profesioniştilor liberali din Franţa par a fi destul de sumbre având în vedere că studiul în cauză evidenţiază serioase îngrijorări din partea acestora cu privire la viitorul activităţii lor.  Astfel, şase din zece îşi exprimă îndoiala cu privire la perenitatea activităţii lor. Şi această teamă se amplifică pentru cei care folosesc salariaţi.

    Mai mult, profesioniştii liberali îşi exprimă totala insatisfacţie cu privire la implicarea autorităţilor locale în dezvoltarea economică şi în gestionarea deficitelor publice.

   Această insatisfacţie a determinat circa trei sferturi din profesioniştii liberali să declare că programul economic al fiecărui candidat va fi determinant la momentul votării lui.

    Cu toate acestea, profesioniştii liberali se arată profund ataşaţi de originile lor locale şi nu examinează, la acest moment, ideea de a părăsi regiunea în care acţionează în pofida incertitudinilor cu care se confruntă.

    În legătură cu revendicările profesiilor liberale din Franţa cu ocazia alegerilor locale, Uniunea Naţională a Profesiilor Liberale – UNAPL va lua legătura, prin intermediul delegaţilor, cu diverşi candidaţi pentru a le prezenta realitatea economică a sectorului lor şi a le face cunoscute rezultatele studiului de mai sus.

    UNAPL le va solicita candidaţilor să răspundă la un număr de întrebări şi să – şi asume angajamentul cu privire la mai multe revendicări pe parcursul viitoarelor lor mandate. Un demers similar va fi făcut la nivel naţional cu principalele partide politice.

 

 Întrebările sunt:

a) Ce măsuri vor fi luate pentru reducerea deficitelor şi datoriilor;

b) Care sunt priorităţile cu privire la fiscalitatea întreprinderii. Ce măsuri specifice se au în vedere cu privire la fiscalitatea întreprinderilor liberale;

c) Fac parte întreprinderile liberale din priorităţile candidatului şi cum;

d) Ce măsuri concrete se au în vedere pentru stimularea dezvoltării economice a comunităţilor locale.

Cu privire la angajamentele pe care un candidat şi le asumă în cazul în care va fi ales:

a) Menţinerea, dezvoltarea şi atragerea întreprinderilor liberale în localitatea respectivă;

b) Recurgerea, cu prioritate, la profesioniştii liberali din localitatea respectivă pentru pieţele şi comenzile publice;

c) Recunoaşterea profesioniştilor liberali şi realizarea unei colaborări cu aceştia;

d) Dezvoltarea activităţii întreprinderilor şi serviciilor pentru a favoriza demararea activităţii tinerilor în cadrul întreprinderilor liberale.

 

3) Adoptarea de către Parlamentul European a Programului pentru Sănătate pe perioada 2014 - 2020 

  

  La data de 26 februarie 2014, Parlamentul European a adoptat Programul de Sănătate pe termen lung al Uniunii Europene.

   Programul de Sănătate, care este al treilea de acest gen, se concentrează pe modul în care sănătatea contribuie la creştere şi la realizarea obiectivelor Europa 2020 şi în special cu privire la ocuparea forţei de muncă, inovare şi sustenabilitate.

   Bugetul aprobat pentru noul Program de sănătate a fost fixat la suma de 449,4 milioane EURO pentru perioada 2014 – 2020.

   Suma de mai sus va fi completată cu contribuţii venind din partea autorităţilor responsabile ale statelor membre, precum de la organizaţii neguvernamentale cum sunt organizaţiile internaţionale de sănătate. În multe cazuri, contribuţiile vor reprezenta până la 60% din costul proiectelor.

  

4) Întâlnirea dintre Comisia Europeană şi partenerii sociali din Franţa

   În contextul analizelor detaliate şi recomandărilor făcute de Comisia Europeană fiecărui stat membru în scopul realizării unei politici economice coerente în spaţiul european, Uniunea Naţională a Profesiilor Liberale din Franţa - UNAPL a participat la o întâlnire lărgită în data de 20 februarie 2014 dintre partenerii sociali din Franţa şi oficialităţi ale Uniunii Europene.

    În cadrul întâlnirii au fost abordate numeroase politici dezvoltate de Comisia Europeană în scopul redresării economice, crearea unor indicatori sociali comuni la nivelul Uniunii Europene, reducerea birocraţiei etc.

    Referitor la profesiile reglementate, oficialii Uniunii Europene i – au asigurat pe participanţi că obiectivul lor nu este acela de a reduce calitatea serviciilor furnizate de membrii acestor profesii.

    Cu toate acestea, oficialii în cauză au afirmat că „ un nivel  similar de siguranţă poate fi asigurat clienţilor fără a fi necesară reglementare care presupune măsuri restrictive ”.

 

   Reprezentantul UNPAL, FRANCOIS BLANCHECOTTE a pledat în favoarea sprijinirii de către Uniunea Europeană a profesiilor liberale prin facilitarea accesului lor la fonduri financiare şi a făcut lobby pentru includerea profesiilor liberale ca parteneri cu drepturi depline ai Dialogului Social European.

 

doc-icon

Descărcați noutati profesii liberale martie 2014.doc

Read more...
Buletin Informativ UIA Nr. 22014

Disponibil pentru download mai jos este Buletinul Informativ UIA Nr. 2/2014, in l. engleza si l. franceza.

 

Printre subiecte, puteti regasi:

Concursul pentru studenti Intersectia Warwick din cadrul Congresului UIA de la Durban (3-7 august 2014), la care s-au inscris circa 400 de studenti din intreaga lume.

S-a creat si o pagina pe Facebook, precum si un grup de discutii, dedicate studentilor si arhitectilor tineri. Va puteti alatura acestei comunitati pentru a schimba idei, imagini si video-clipuri accesand

https://www.facebook.com/UIA2014Students

 

Cuburile de Aur UIA – Programul Arhitectura si Copiii

Premiile Cuburile de Aur UIA recompenseaza initiativele menite sa sporeasca cunoasterea si intelegerea arhitecturii, a orasului si a mediului construit in randul copiilor si tinerilor. Concursul este organizat pe 4 categorii, pentru proiecte desfasurate in perioada septembrie 2001-martie 2014, organizate de scoli sau institutii, in media scrisa sau audio-vizuala. Premiile vor fi acordate in perioada Congresului UIA de la Durban.

OAR este in curs de organizare a selectiei nationale a proiectelor (apelul de inscriere a fost lansat pe 16 01 2014, proiectele pot fi transmise pana pe 25 02 2014, jurizarea va avea loc pe 1 03 2014, iar transmiterea, la UIA, a proiectelor nationale castigatoare, se va realiza pe 14 03 2014). Mai multe detalii:

http://oartransilvania.ro/index.php/2012-02-10-06-57-47/2012-02-23-10-24-18/item/305-selectie-proiecte-uia

si

http://uia-architecture-children.bak.de/index-en.html

 

Bursa Norman Foster acordata studentilor de Institutul Regal al Arhitectilor Britanici (RIBA), pentru cercetare in arhitectura, efectuata peste hotare. Tema de anul acesta este Supravietuirea metropolelor si oraselor noastre. Cititi mai mult www.architecture.com/fosterscholarship

 

Al XI-lea Congres International de Arhitectura de la Budapesta, organizat de Asociatia Ungara a Arhitectilor, in colaborare cu revista de arhitectura METSZET, in perioada 2-3 martie 2014, in cadrul Festivalului anual al Primaverii de la Budapesta. Vor fi invitati arhitecti europeni de prestigiu, iar Presedintele Asociatiei Arhitectilor din Ungaria, Laszlo Saros, si cel al UIA, Albert Dubler, vor deschide lucrarile Congresului. Mai multe detalii:

http://tervlap.hu/convention

 

Volumul IV al Revistei Arhitectura Irlandeza, publicatie dedicata arhitecturii irlandeze contemporane din perioada 2009-2015, face parte dintr-o serie anuala. Volumul IV a fost recent editat de Institutul Regal al Arhitectilor din Irlanda (RIAI), cu sprijinul guvernului irlandez.

http://www.riai.ie/

 

Premiul UIA Spatii Favorabile Accesibile Tuturor (anuntat anterior), recompenseaza excelenta in arhitectura accesibila tuturor, care respecta, in acelasi timp, principiile proiectarii universale. Premiul va fi acordat proiectelor realizate, care au creat un mediu atractiv, global si durabil, fiind axate pe recunoasterea diversitatii umane prin expresia arhitecturala favorabila. Specificatiile concursului, al carui termen-limita este 31 03 2014, se gasesc accesand:

http://www.uia-architectes.org/sites/default/files/2014-01-31_Award_Details_En_amended.pdf

 

Marele Premiu pentru Arhitectura Franceza de Peste Hotare, atribuit lucrarii Cidade das Artes din Rio de Janeiro, Brazilia, realizata de Christian de Portzamparc, iar un premiu special a fost oferit proiectului Grand Theatre din Jinan, China, autor Paul Andreu.

Mai multe detalii despre acest premiu

http://www8.archi.fr/AFEX/

 

24 de Ore de Arhitectura - Editia a II a, organizat de reteaua franceza Maisons de l’architecture la Marsilia, pe 17-18 octombrie 2014, avand ca teme: Orase mai frumoase si Aventura. Vor avea loc activitati educationale, tururi ghidate, interventii artistice, expozitii etc. O serie de asociatii active la nivel local sunt partenerii privilegiati din cadrul acestor activitati, asigurand relatia dintre arhitectura si oras. Aflati mai multe

http://www.architectes.org/

Adobe-Reader-big-icon 370

 

 eLI02_2014 ANG.pdf

 

Adobe-Reader-big-icon 370

 

 eLI02_2014 FR.pdf

 

Read more...
 Documente

 

PRESS RELEASE – 02/2014

 

Encouraging signs of recovery of the architectural market

 

The results of the twelfth economic trends survey undertaken by the Architects’ Council of Europe confirm the earlier signs of recovery of the architectural market that were foreseen in the previous survey. However, the situation still differs greatly from one country to another.

 

The twelfth ACE economic trends survey shows encouraging trends in the profession and the architectural market. Over the last year, the number of respondents considering that the current situation for architectural practice is good or very good has more than doubled, increasing from 9.1% in January 2013 to 21.9% in January 2014. Nevertheless, despite a downward trend, more than half of respondents still consider the current situation as bad or very bad.

 

Figures show that the situation differs greatly from one country to another. Whereas the market in Southern and Central Europe seems to remain at standstill, the situation in Northern Europe, headed by Norway, Sweden and Finland, remains very good.

 

The increased level of optimism is probably fed by a slight increase in short-term workload forecasts. While respondents report upward trends in workloads in all the segments of the market, the public and private housing sector sees the most significant evolution. In January 2013, 16% of respondents expected an increase in workload in this sector - in January 2014, they are now 24.3%. Regarding expectations for commercial projects and other public and private projects, similar upward trends are observed.

 

These positive trends are reflected in staff changes and short-term staffing forecasts. The number of offices with growing staff numbers since 2008 has increased and the number of those expecting an increase in staff numbers for the next three months has steadily grown since 2010 (from 10.1% to 15.2% in 2014).

 

The survey confirms, therefore, that the situation is stabilising and that the tentative signs observed in the previous surveys have turned into encouraging trends, suggesting a gradual recovery of the market.

 

The twelfth ACE economic trends survey was carried out in December 2013 and January 2014 and received more than 4.600 responses. These surveys are carried out every six months and allow the ACE to get a picture of the nature and extent of the economic crisis in the field of architecture.

 

Read the full survey results on the ACE website.

Adobe-Reader-big-icon 370Descărcaţi ACE 12-EconomicTrendsSurvey-January2014-Finalresults.pdf              

Read more...
Prezentare firma SOMHIDROS S.L. din BARCELONA

 

Firma SOMHIDROS S.L. din Barcelona este lider in productia de fantani ornamentale, arhitecturale, lacuri artificiale, imbinand creativitatea si inovatia cu ultima tehnologie in domeniu. Infiintata in 1997 firma colaboreaza cu arhitecti renumiti pe plan mondial: Toyo Ito castigatorul in 2013 a celui mai prestigios premiu in arhitectura, premiul Pritzker, Enric Miralles, Arriola & Fiol, Jean Nouvelle, si altii.

Somhidros pune accentul pe inovatie si creativitate. Noi transformam apa in arhitectura. Imbinam arta cu natura pentru a crea forme dinamice integrate in mediul urban.

 

Metodologia noastra de lucru urmeaza 3 pasi:

1. Consultanta si proiectare a fantanilor, tinand cont de solicitarile clientilor nostrii si de integrarea fantanii in ambientul respectiv.

2. Procesul de productie, in care aducem intreaga noastra experienta folosind efecte unice, creativitatea si noua tehnologie in domeniu, obtinand produse de inalta calitate.

3. Managementul proiectului si instalarea, cu ajustarile finale, care se pot face in colaborare cu clientii nostri.

 

Folosim laboratorul nostru de Cercetare & Dezvoltare pentru testarea, si crearea de noi prototipuri, fiind deschisi catre orice idée noua care se doreste a fi implementata.

Cateva proiecte care imbina apa cu tehnologia moderna: geysere, cascade, ecrane de apa, spectacole de apa-lumina pe muzica “live”, lacuri si fantani de interior.

Un model interesant si solicitat este Cortina Digitala Interactiva de apa, care se poate monta atat in exterior cat si in interior, pe care o puteti vedea accesand linkul de mai jos. Pe aceste Cortine apar mesaje, reclame, pot rula filme, prin simpla transmitere a mesajelor de pe un smartphone sau un laptop, mesajul aparand instantaneu pe cortinele de apa digitale. Acestea se pot amplasa oriunde atat in exterior: in parcuri, in locuri unde se doreste transmiterea informatiilor publice, dar si in interior: mall-uri, centre de afaceri, hoteluri, etc.

 

CORTINA 85m

Link: https://vimeo.com/41023813

PW: 2012smh0001

CORTINA 360º

Link: https://vimeo.com/41023814

PW: 2012smh0001

 

Persoana de contact: d-na Dana Tipei, Manager Somhidros Romania

- mobil: 0745.783.695

- e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

- www.somhidros.com

Adobe-Reader-big-icon 370

 

 

 Descarcati Prezentare SOMHIDROS.pdf

 

 

Adobe-Reader-big-icon 370

 

 

 

 Descarcati SMHs pictures.pdf

 

 

Read more...
 Documente

Buletin Informativ al Consiliului Arhitectilor din Europa (ACE)

 

Va transmitem alaturat, spre informare, Buletinul Informativ al Consiliului Arhitectilor din Europa (ACE) din ianuarie 2014, in l. engleza.

Printre subiectele de actualitate figureaza incheierea procesului de revizuire a Directivei Calificarilor Profesionale, precum si stadiul revizuirii Directivei Achizitiilor Publice:

Revizuirea Directivei Calificarilor Profesionale: publicarea Directivei revizuite in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene


Directiva 2013/55/UE, care modifica Directiva 2005/36/CE privind recunoasterea calificarilor profesionale, a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pe 28 decembrie 2013. Prin urmare, Directiva revizuita a intrat in vigoare pe 18 ianuarie 2014, iar statele membre vor fi obligate sa o transpuna in legislatia nationala pana pe 18 ianuarie 2016. Atasat, gasiti Directiva 2013/55/UE, care este disponibila aici.


Comisia Europeana va publica un text consolidat al Directivelor 2005/36/CE si 2013/55/CE in saptamanile viitoare.

Revizuirea Directivei Achizitiilor Publice: Parlamentul European a adoptat in prima lectura Acordul Trialogului

Pe 15 ianuarie 2014, Parlamentul European a a doptat in prima lectura Directiva Achizitiilor Publice, in forma convenita cu membrii Comisiei si cei ai Consiliului. Introducerea noului criteriu in procedura de achizitii privind “cea mai avantajoasa oferta economica” va permite autoritatilor publice sa puna mai mult accent pe calitate, consideratii de mediu, aspecte sociale sau inovatie, tinand cont, in acelasi timp, de pret si de costurile ciclului de viata ale achizitiei. Noile reguli vor contribui, de asemenea, la reducerea procedurilor administrative si vor sprijini participarea firmelor mici, prin incurajarea divizarii contractelor pe loturi. “Licitatiile cu preturi anormal de mici” vor fi atent monitorizate, pentru a se evita dumping-ul social si a se garanta respectarea drepturilor munictorilor in toate statele membre UE.

Dupa adoptarea formala de catre Consiliu, estimata a avea loc in saptamanile urmatoare, Directiva va intra in vigoare la 20 de zile de la publicarea ei in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Statele membre vor avea la dispozitie 24 de luni pentru a implementa, in legislatia nationala, prevederile noilor reguli. In 2014, ACE va elabora un ghid pentru a asista Organizatiile sale Membre in faza de implementare a Directivei. O versiune provizorie a textului Directivei este disponibila in l. engleza aici.

La capitolul Concursuri, veti gasi 2 concursuri europene:

A 10-a editie a Premiilor Europene de Urbanism

Concursul, organizat de Consiliul European al Urbanistilor, cu sprijinul Comitetului Regiunilor, recompenseaza strategiile si amenajarile urbanistice si teritoriale care aduc o contributie semnificativa la calitatea vietii in mediul urban si rural din Europa. Concursul se adreseaza urbanistilor si municipalitatilor din cele 47 de tari europene ale Consiliului Europei. Mai multe informatii se gasesc pe site-ul Consiliului European al Urbanistilor

http://www.ectp-ceu.eu/


Premiile Solutii de Cladiri Sustenabile 2014

Concursul online organizat de Construction21.eu isi propune sa recompenseze cladiri exemplare, bazate pe solutii inovatoare de rezolvare a provocarilor privind eficienta energetica si calitatea mediului. Constructorii si managerii cladirilor sustenabile exemplare din Europa pot participa la concurs, impartasindu-si experienta, ideile si noile tehnici pe care le folosesc pentru a-si atinge scopul.
Concursul este organizat pe 4 categorii:

Managementul eficientei energetice
Sisteme si materiale pentru cladiri (structura, izolatie, tamplarie etc.)
Procese inovatoare (in managementul proiectelor de arhitectura sau al lucrarilor, in implicarea utilizatorilor, in solutiile financiare etc.)
Cladiri sustenabile eficiente

Mai multe informatii se gasesc pe website-ul Platformei Europene a Specialistilor in Cladiri Sustenabile Construction21.eu

http://www.construction21.eu/


Alte informatii se refera la datele statistice Eurostat privind productia din domeniul constructiilor in 2013, proiecte si evenimente europene si internationale.

Adobe-Reader-big-icon 370Descărcaţi ACE Alert (EN) - January 2014.pdf              

 

Adobe-Reader-big-icon 370 Descărcaţi Directiva 2013-55-UE de modificare a Directivei 2005-36-CE.pdf 

 
Read more...
 imagine directiva

Vă transmitem un document primit de la Ministerul Educaţiei Naţionale referitor la modificările şi completările aduse Directivei 2005/36/CE, consolidată. Documentul poate fi descărcat de mai jos.

 

doc-icon Descărcaţi documentul

Read more...

icomos

Vă transmitem scrisoarea deschisă a ICOMOS RO către ministrul culturii, privind decizia de transfer a direcţiilor judeţene pentru cultură şi patrimoniul naţional din subordinea Ministerului Culturii în subordinea consiliilor judeţene.

Scrisoarea este disponibilă în format pdf şi poate fi descărcată mai jos.

Adobe-Reader-big-icon 370  Descarcă scrisoarea deschisă a ICOMOS RO către ministrul culturii.

Read more...
imagine ACE

Consiliul Arhitecţilor din Europa (ACE) continuă să examineze, de două ori pe an, impactul crizei economice şi financiare curente asupra profesiei de arhitect în Europa.

În acest sens vă transmitem Comunicatul de Presă pe această temă, precum şi cel de-al unsprezecelea studiu (în limba engleză), elaborat în luna august 2013 pe baza răspunsurilor, la un scurt chestionar, ale arhitecţilor din întreaga Europă.

zip-6

 <- Descărcaţi de aici

comunicatul de presă şi studiul ACE

Read more...
05 Mar

Comunicat RUR

faget

Stimaţi colegi,

 

Vă facem cunoscut demersul nostru către Primăria Mun. Cluj-Napoca referitor la Pădurea Făget şi la zona Parcului Est- Lac Gheorgheni.

Adresele de mai jos sunt ultimele apeluri, corespondenţa cu referire la zonele delicate din punct de vedere al tratării urbanistice şi al impactului în sit fiind transmise şi reluate pe tot parcursul anului 2012.

Vă rugăm să ne comunicaţi punctul Dvs. de vedere profesional şi eventual anumite idei la aceste teme.

 

Cu stimă,

Arh. Constanţa Popa

 

Registrul Urbaniştilor din România

Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest

Str. M. Kogălniceanu nr.6 ap.4

400084 Cluj-Napoca,

Tel. 0364-805.634, fax: 0364-805.635,

E-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Web: www.rur.ro

Adresa ref. Parcul Est 19.02.2013

 

RUR

REGISTRUL URBANIŞTILOR DIN ROMÂNIA

CONSILIUL SUPERIOR

BIROUL TERITORIAL  PENTRU REGIUNEA DE DEZVOLTARE NORD-VEST

Nr. 21/19.02.2013

 

Către

            Primăria Municipiului Cluj-Napoca- Str. Moţilor 1-3, Cluj-Napoca

În atenţia

            Domnului Primar Emil BOC

 

Spre ştiinţa

Doamnei  Arhitect Şef Ligia SUBŢIRICĂ

 

            Referitor la proiectul P.U.D.- ansamblu de clădiri pentru birouri (comerţ şi servicii), cu regim de înălţime D+P+4E la D+P+10E+R şi amenajări exterioare, str. Al. Vaida Voievod nr. 53-55; beneficiar: S.C. Iulius Mall Cluj S.R.L.,

vă menţionăm că sesizările noastre anterioare nu au primit o soluţionare conform cerinţelor urbanistice şi a celor administrative corespunzătoare.

Având în vedere că pe lista lucrărilor supuse aprobării în şedinţa Consiliului Local din data de 21.02.2013 figurează acest proiect, vă sugerăm să reanalizaţi documentele prin care au fost avizate cele două clădiri de birouri, în proiectul respectiv fiind prevăzuţi indicatori urbanistici condiţionaţi de elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru Cb4- campus universitar, ceea ce s-a omis să fie solicitat printr-un aviz legal.

Menţionăm că susţinem dezvoltarea oraşului în zonele unde PUG-ul şi coerenţa tehnică permit acest lucru, dar totodată considerăm că trebuie să se respecte legislaţia în vigoare cu privire la transparenţa şi modul în care se aduce la cunoştinţa publicului şi nu în ultimul rând profesioniştilor acest lucru; atenţionăm că la cele două dezbateri publice organizate au fost prezenţi numai proiectantul, beneficiarul şi angajaţii primăriei.

Credem în continuare că interesul comunităţii clujene este acela de a finaliza Parcul Est în baza unui proiect coerent pe întreaga suprafaţă aferentă, ţinând seama de caracterul de zonă verde şi de interes public, iar realizarea unor obiective de birouri de mare capacitate propunem să fie gândită pe alte amplasamente adecvate.

     În consecinţă se impune să se revizuiască corectitudinea şi legalitatea celor două avize emise- atât ca şi conţinut cât şi ca scop- pentru stabilirea măsurilor ce trebuie urmate ştiind că lipsesc atât un PUZ adecvat zonei Parc Est/Lac Gheorgheni prevăzut de lege (cu indicatorii specifici pentru spaţii verzi) cât şi motivarea înstrăinării spaţiului public.

Cu stimă,

 

Arh. Gheorghe ELKAN                                                Arh. Szabolcs GUTTMANN

Reprezentant teritorial RUR                                   Preşedintele OAR-Filiala Transilvania

 

Arh. urbanist Emanoil TUDOSE                                    Prof. dr. univ. Vasile SURD

Registrul Urbaniştilor din România                 Preşedintele  Comisiei Teritoriale de Disciplină RUR N-V        

 

Conf. univ. dr. arh. Vasile MITREA                                            Marcel POPA

Registrul Urbaniştilor din România                               consultant -colaborator extern

 

Arh. Gheorghe ELKAN                                                Arh. Szabolcs GUTTMANN

Reprezentant teritorial RUR                                   Preşedintele OAR-Filiala Transilvania

 

Arh. urbanist Emanoil TUDOSE                                    Prof. dr. univ. Vasile SURD

Registrul Urbaniştilor din România                 Preşedintele  Comisiei Teritoriale de Disciplină RUR N-V        

 

Conf. univ. dr. arh. Vasile MITREA                                            Marcel POPA

Registrul Urbaniştilor din România                               consultant -colaborator extern

 

Despre zona Pădurii Făget 5.02.2013

 

RUR

REGISTRUL URBANIŞTILOR DIN ROMÂNIA

CONSILIUL SUPERIOR

BIROUL TERITORIAL  PENTRU REGIUNEA DE DEZVOLTARE NORD-VEST

Nr. 13/5.02.2013

 

 

 

Către

            Primăria Municipiului Cluj-Napoca- Str. Moţilor 1-3, Cluj-Napoca

În atenţia

            Domnului Primar Emil BOC

 

Spre ştiinţa

Doamnei  Arhitect Şef Ligia SUBŢIRICĂ

 

Având în vedere presiunile care se exercită în momentul de faţă asupra Pădurii Făget  (a se vedea situaţia proiectelor analizate în Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism din data 14.01.2013) deoarece acest sit nu este suburbie, nu este un spaţiu deschis pentru construire, propunem sistarea acordării de avize pentru construire în zona Pădurii Făget până la aprobarea noului Plan Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca.

Continuarea avizărilor se va putea face după clarificarea unor ambiguităţi – prezente  în PUG-ul actual - care lasă loc la intervenţii agresive în detrimentul cadrului natural, ambiguităţi ce vor trebui  eliminate până la ultima dezbatere a PUG-ului şi a aprobării acestuia în Consiliul Local.

O argumentare faţă de cele deja emise, cu detalierea punctelor de vedere prezentate de câţiva reprezentanţi ai unor asociaţii şi instituţii de specialitate urmează a fi transmise Primăriei şi echipei de proiectare.

Ţinând seama de istoricul legislativ local al avizărilor în Făget susceptibile a nu respecta legile în vigoare şi a bunului simţ profesional în Cluj-Napoca, solicităm cu respectul cuvenit o întâlnire de specialitate în dialog cu Dvs. în vederea clarificării noului regulament pentru Pădurea Făget în cadrul PUG.

Trebuie să reamintim că până în prezent nu există un plan urbanistic coerent definitoriu pentru zona aferentă Pădurii Făget, elaborarea acestuia fiind un lucru absolut prioritar.

Considerăm, de asemenea, că este imperativă adoptarea unei atitudini ferme împotriva construirii în Pădurea Făget din partea instituţiilor avizatoare (consiliul local, mediu, direcţia silvică, arhitect şef etc.) premergător avizării în Comisiile de specialitate prevăzute de lege.

Făgetul Clujului este un loc de agrement consacrat populaţiei faţă de care orice administraţie are datoria de a-l păstra şi proteja şi fiecare arhitect şef şi orice specialist din administraţie precum şi proiectanţii de specialitate trebuie să aibă o atitudine de respect profesional.

 

 

Cu stimă,

  

Arh. Gheorghe ELKAN

Reprezentant teritorial Registrul Urbaniştilor din România-Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest

 

Conf. univ. dr. arh. Vasile MITREA

Registrul Urbaniştilor din România- Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest

 

Arh. urbanist Emanoil TUDOSE

Reprezentantul judeţului Cluj în Grupul de lucru al Comisiei Profesionale RUR

 

Arh. Szabolcs GUTTMAN

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România- Filiala Transilvania

 

Prof. univ. dr. arh. Adriana MATEI

Preşedintele Filialei Cluj- Uniunea Arhitecţilor din România

 

Prof. univ. dr. Jozsef BENEDEK

Vicepreşedintele Senatului UBB

 

Marcel POPA
expert evaluator

 Consideraţii asupra Pădurii Făget 6.02.2013

 

RUR

REGISTRUL URBANIŞTILOR DIN ROMÂNIA

CONSILIUL SUPERIOR

BIROUL TERITORIAL  PENTRU REGIUNEA DE DEZVOLTARE NORD-VEST

Nr. 14/ 6.02.2013

 

 

 

Către

            Primăria Municipiului Cluj-Napoca- Str. Moţilor 1-3, Cluj-Napoca

În atenţia

            Domnului Primar Emil BOC

 

Spre ştiinţa

Doamnei Arhitect Şef Ligia SUBŢIRICĂ

 

  

În completarea adresei nr. 13/5.02.2013, vă trimitem o sinteză elaborată în baza unor discuţii între specialişti asupra Pădurii Făget, precum şi o scrisoare datată din 29 mai 2000 din care rezultă continuitatea atenţionării şi preocupării arhitecţilor specialişti referitoare la protejarea Pădurii Făget. 

 

CONSIDERAŢII ASUPRA PĂDURII FĂGET

Aspecte ce vizeaza Padurea Faget sub aspect legislativ, urbanistic, al administratiei locale, elemente economice si observatii asupra modului in care aceasta este gestionata, cuprinzand o parte din sirul de argumente care reclama o atitudine ferma care se impune in acest moment din partea puterii decizionale:

 

Legislativ

Cadrul legislativ national specific padurilor si ariilor protejate este dat de urmatoarele acte normative: Legea 46/2008 Codul Silvic, OUG 57/2007 cu modificarile din legea 49/2011, Ordinele Ministerului Mediului si Padurilor 19/2010 si 135/2010.

Cele mai importante hotarari locale ce privesc padurea Faget sunt cuprinse de Hotararea nr. 792/1999 de adoptare a PUG-2000, HCL nr. 226/1999 care contine PUZ Faget, si alte decizii si hotarari printre care Hotararea 81/ 1996 (de insusire a intravilanului), HCL nr. 420/2004 introduce in intravilan si partea de sud a zonei, cuprinsa in PUZ Faget in UTR = 25, avand toponimul “La Surpatura” si altele.

Fagetul, aici intelegandu-se atat padurea dar si zonele limitrofe (poienile), au facut obiectul avizarii  in comisiile de specialitate si ale unor HCL-uri care au permis realizarea unor constructii la limita sau chiar in afara perimetrelor admise, vizibile in teren, pe ortofotoplanuri dar si in hartile actualizate publice (a se vedea GoogleEarth, etc). In multe cazuri legislatia a fost interpretata unilateral in favoarea investitorilor si fara discernamant sub aspect individual, fara a realiza ca astfel de precedente pot avea urmari cu impact major.

  

Urbanistic

Precizarile referitoare la padurea Faget in PUG-ul avizat in anul 1999 contine in special zone definite sub titulatura B2 (case de vacanta) si CB 1 - subzone echipamentelor publice dispersate. Plasarea lor se realizeaza in special pe axele Drumului Sf. Ion si 107 R, Calea Turzii, Colonia Faget, (ceea ce nu este neaparat un element profund negativ, dar care totusi afecteaza padurea si mediul, creand spre exemplu o bariera pentru animale mici si mari – vulpi, iepuri, caprioare, etc.). Zona B2 este definita ca si case de vacanta cu  « locuire nepermanenta » iar utilizarile interzise precizeaza ca « orice functiuni, cladiri si amenajari care produc diminuarea valorii peisagistice si ecologice si deci a atractivitatii zonei prin agresarea peisajului, prin provocarea de intense aglomerari, poluari si circulatii, prin diminuarea vegetatiei si distrugerea habitatului faunei locale si contravin normelor de protectie stabilite pe plan local ». Precizarile din PUG aferente B2, mai precis  aricolele 10 – inaltimea maxima admisa, 11- aspectul exterior al cladirii, 12 echiparea edilitara, 13 spatii libere si plantate. 14 imprejmuiri,15 POT,16 CUT au fost ignorate si incalcate in mod constant partial iar uneori total, acest lucru putand fi verificat in teren. In plus au aparut reglementari, derogari, si alte acte administrative si astfel Fagetul zona reglementata de PUZ a devenit doar informala si orientativa nu precis delimitata in acceptiunea investitorilor si cu concursul factorilor de administratie responsabili. Mai mult decat atat interesul individual asupra investitiei nu a fost subordonat caracterului zonei ci mai degraba invers. Astfel intentia declarata a municipalitatii la acea vreme de a crea si dezvolta un cartier de vacanta si parc in acelasi timp, care sa creeze ulterior premizele unei dezvoltari durabile urbane a fost deturnata si subordonata intereselor economice speculative pe termen scurt. PUD-urile au interferat in mod incoerent, prin realizarea unor cuplaje mixte nefunctionale urbanistic si cu impact negativ asupra celor ce locuiesc. Incoerenta urbanistica s-a reflectat intr-o infrastructura realizata prin adaugiri/cuplari, realizarea unor cai de acces nestructurate si neintegrate intr-o viziune functionala si coerenta, cu trame stradale variabile, fara trotuare, fara iluminat public si vaduvite si de alte facilitati urbane. Lipsa canalizarii, aductiunile si colectarile de apa datorate instalarii tardive a retelei de apa sau deloc in anumite zone a interferat in mod nefericit in dezvoltarea edilitara. De asemenea, autoritatile au asistat pasiv la edificarea si structurarea noului cartier, lipsa mijloacelor de transport public, spatii inexistente ale administratiei, educatie sau sanatate, lipsa unor spatii publice precum piatetele, sau zone tampon de trafic si acces pentru transport public, masini de interventie (pompieri), sau alte utilaje (dezapezire) fac ca zona sa nu poata fi administrata eficient. Sigur aceste aspecte pot fi intelese sau au o scuza prin prisma presiunii investitionale din perioada 2006-2008, insa revenind la cadrul legislativ si urbanistic in vigoare neajunsurile sunt evidente si pot genera si propaga printr-o atitudine in continuitate a autoritatilor la efecte nocive pentru cei ce locuiesc in zona.

 

Administratie

Administratia a fost subordonata intereselor investitorilor, asa dupa cum de altfel inclusiv in HCL privind reglementarile pentru zona Faget din 23.05.2006 precizeaza:

„Presiunea investitionala pentru Faget este foarte mare, existand numeroase solicitari de construire de locuinte, case de vacanta, mici vile turistice, hoteluri, unitati de alimentatie, dotari pentru agrement” .

Cu toate acestea tot in argumentare se precizeaza: „Pe de alta parte, exista o alta presiune exercitata de organizatii, cetateni, institutii pentru a se opri taierile din padure.” Solutia aleasa s-a concretizat printr-un compromis acceptat de toate partile si anume: „Zonele solicitate sunt atat in interiorul teritoriului reglementat de PUZ si de numeroase PUD-uri, cat si in afara acestei zone, in special de-a lungul drumului Sf. Ion”.  Totusi expresia „cat si din alte zone” a deschis cutia Pandorei si implicit a declarat PUG si PUZ aferent doar ca un document de tip ghid si nu o reglementare stricta ceea ce a permis realizarea de PUD-uri  in orice locatie aferenta zonei Faget.

Astfel, desi zonele acceptate pentru constructii trebuiau sa fie doar cele conexe drumului sfantul Ion si in colonia Faget, pe fondul unor paragrafe interpretate in mod speculativ s-au realizat proiecte prin defrisari, case in padure, proiecte extinse de mare impact ce au fost avizate peste rand si chiar in regim de urgenta si a generat un tratament defectuos al zonei ce poate fi exemplificat mai amplu. Avizele date de Agentia de Mediu sau Directia Silvica, au devenit brusc avize de justificare si de conformitate pentru CTATU si nu de oportunitate. Au fost de asemenea situatii cand presiunea a venit chiar din partea unor consilieri locali care au fost varful de lance al investitorilor in realizarea unor proiecte care incalcau flagrant  reglementarile  existente iar evidenta tuturor acestora actiuni se vede acum cu usurinta si din satelit, si aceasta este o evidenta si nu este o exprimare ironica. Mai mult, tehnologia actuala permite acum a se urmari si evolutiile din zona din ultimii ani.

Pe de alta parte administratia a fost pasiva in toate planurile mai putin in cel al colectarii taxelor, investitiile in infrastructura si serviciile edilitare fiind restranse, poate doar simbolice. Mai mult decat atat si in continuare un intravilan neconstruibil este taxat in functie de zona nu si de utilitatile de care dispune, facilitatile de oportunitate si de valorificare economica, creand nemultumiri in randul contribuabililor.

 

Economic 

Padurea Faget a fost supusa unor presiuni investitionale, asa cum corect argumenta in 2006 HCL-ul mai sus mentionat, continue si progresive. In perioada 2000-2002 preturile „la sursa” erau cuprinse intre 1-3 poate chiar 5 euro/dolari pe metru patrat in zone cu potential – adica pasuni din preajma drumurilor. Dupa anul 2004 preturile au inceput sa creasca la dublul valorilor prezentate, iar pe fondul aparitiei primelor constructii care au „spart gheata” acestea au urcat la 10-15-20 euro/mp in anul 2006. Dupa anul 2006 pe fondul finantarilor facile, a creditelor exacerbate, al evolutiei pietei imobiliare corelate si cu atitudinea  autoritatilor, a permisivitatii in aprobarea unor PUD-uri in zone „exotice”, preturile au crescut la valori ce au ajuns in anumite zone si la 120 euro/mp. Insa nu numai terenurile potential construibile prevazute in PUD-ul  din 1996 si cele precizate in PUG 1999 au fost tranzactionate la preturi exagerate fata de normalitatea economica, ci si padurile au inceput sa fie parcelate marunt si vandute la suprafete ce pot sa devina parcele pentru locuinte individuale sau colective mici. In functie de capacitatile financiare, multi cetateni au cumparat paduri sau portiuni de padure pentru a le vinde ulterior, sau a construi in ele, ceea ce era in totala contradictie prevederile din  legislatia specifica (codul silvic), insa incurajati de atitudinea urbanistica a autoritatilor dar si de exemplele care au trecut de CTATU si prin CL cu succes. Dezbaterile la noul PUG din anul 2011 a dovedit ca exista multa nemultumire pentru „acesti investitori” care au sperat ca aceasta padure sa devine un santier si eventual un cartier parc. Actiunile acestora nu pot reprezenta acum un factor de presiune, dorintele acestora s-au bazat si la data achizitiei pe ipoteze care ca si acum sunt in contradictie cu legislatia. Este adevarat ca acum in padure si in cateva poieni (pasuni conform legii cadastrului)  exista strazi care nu ar fi trebuit niciodata sa existe, ele nemaifiind conexe nici cu Drumul Fagetului (Sf. Ion) si nici macar cu DD Rosca care interesecteaza str. Campului parcurgand padurea. Aceste „brese”  au generat o reactie in lant, care creeaza o presiune asupra autoritatilor pentru a autoriza constructii in acest areal (presiune mai redusa in perioada 2009-2012 si care se reitereaza si datorita prevederilor din noul PUG care sunt mai greu de ocolit).

 

Alte observatii

Sub aspect functional Padurea Faget este si unul din pilonii care fac ca orasul sa detina cei peste 20 mp de spatiu verde pentru fiecare locuitor. Acest fapt este prevazut si in PUG-ul nou. Insa padurea este abuzata prin taieri excesive, exploatare neconforma si atitudini urbane neadecvate. Sesizam astfel ca atat in Padurea Faget cat si cea din Feleac au aparut ingradiri, bariere, intrari in padure –drumuri- care sunt pline de cioburi si cuie pentru a restrictiona accesul, sarme de otel, atentionari si avertizari neconforme cu prevederile Codului Silvic, si terenuri ingradite in cadrul poienilor. Drumurile din  paduri sunt permanent deteriorate de amatorii de bike-cross, offroad cu masini de teren si ATV-uri. Padurea nu este exploatata in conformitate cu normele silvice si este poluata in mod agresiv cu uleiuri necesare utilajelor de exploatatie si materiale plastice greu degradabile provenite inclusiv de la cei care realizeaza exploatari autorizate. De asemenea la limita/liziera padurii cu zona construita exista terasari sau lucrari care nu respecta prevederile legale. Ultimul element precizat dar poate cel mai important este ca padurea este vie iar degradarea si distrugerea acesteia este greu recuperabila, impactul acestor actiuni urmand a se repercuta atat asupra noastra dar in special a celor ce ne urmeaza.

           

Cu stimă,

 

arh. Gheorghe ELKAN                                                                                  Marcel POPA

Reprezentant teritorial                                                                                 expert evaluator

 

 

zip icon

Aici puteţi descărca adresele ştampilate şi semnate.

 

 

Read more...

Anunturi Angajare

Lista Completa a anunturilor de angajare poate fi conusltata accesand urmatorul LINK

« January 2022 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
OARTRANSILVANIA

Login or Register

Pentru a accesa aceasta sectiune a siteului trebuie sa utilizati drept Username TNA-ul Dumneavoastra.
In cazul in care ati uitat parola, aceasta se poate reseta accesand linkul :
RECUPERARE PAROLA